Η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου

Τον Ιούνιο του 1934 ο Παναγιώτης Γ. Μελέτης, ο Ιωάννης Δ. Πελεκάνος και ο Γεώργιος Ι. Ροβάκης, ίδρυσαν την “Αδελφότητα των εν Αθήναις, Πειραιεί και περιχώροις Μουσουνιτσιωτών Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ”. Κύριος σκοπός ήταν η αδελφοσύνη, αλληλοϋποστήριξη και αλληλογνωριμία όλων εκείνων των συγχωριανών που ξενητεύτηκαν, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη κυρίως στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Αμερική.

Σήμερα η «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ», όπως είναι ο τωρινός τίτλος της, έχει ως μέλη, όσους γεννήθηκαν στην Άνω Μουσουνίτσα (το σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα Αθανασίου Διάκου) και όσους κατάγονται από το όμορφο αυτό χωριό και διαμένουν κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Η «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» διαθέτει ιδιόκτητο εντευκτήριο που αγοράστηκε το 1985 με χρηματικές προσφορές των μελών της. Έχει αναπτύξει μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα. Εκδίδει ανελλιπώς από το 1975 ετήσιο Ημερολόγιο, την τριμηνιαία εφημερίδα «Ο ΔΙΑΚΟΣ» από το 1983 και ακόμη έχει εκδόσει πολλά ανάτυπα και βιβλία που αφορούν το χωριό και την ιστορία του, όπως π.χ. την πολυσέλιδη ιστορία του χωριού που συνέγραψε το εκλεκτό μέλος, ο κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, καθώς και το «Γενεαλόγιο Κατοίκων Αθανασίου Διάκου» του ιδίου συγγραφέα, έργα που προέκυψαν μετά από επίπονη και πολύχρονη μελέτη.

Το πολιτιστικό έργο της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ είναι μεγάλο. Έχει οργανώσει πολυμελές χορευτικό συγκρότημα από το 1990. Έχει στηρίξει με δωρεά υλικού το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ, είναι συνδιοργανωτής με το Δήμο Καλλιέων στη μεγαλύτερη γιορτή του χωριού, τα ΔΙΑΚΕΙΑ, έχει δωρήσει στο χωριό κοιμητήριο, βρύσες κ.ά., έχει οργανώσει εκδηλώσεις πανρουμελιώτικου ενδιαφέροντος.

Μουσείο Αθανασίου Διάκου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00 π.μ. - 7:00 μ.μ.
Τηλ. +30 22653 51501, email: kalieon@otenet.gr