Ο ήρωας Αθανάσιος Διάκος

Ο Αθανάσιος Διάκος, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα (σημερινό Αθανάσιο Διάκο).

Σε νεαρή ηλικία υπηρέτησε στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου ως διάκος. Σύντομα εντάχθηκε σε κλεφταρματολικά σώματα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και από πολύ νωρίς εργάστηκε για την απελευθέρωση του Γένους. Η έναρξη της Ελλη­νικής Επανάστασης (1821) τον βρήκε στα ισχυρά αρματολίκια της Λειβαδιάς και του Λιδωρικιού.

Το Μάρτιο του 1821 στη Μονή Οσίου Λουκά ο Αθανάσιος Διάκος, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας και άλλοι μυημένοι ορκίστηκαν στην επανανάσταση. Στις 25 του ίδιου μήνα ο Διάκος καλεί σε σύσκεψη του προεστούς Λειβαδιάς, Αθήνας, Αταλάντης, Θήβας και Λοκρίδας με σκοπό να τους πείσει για τον Ξεσηκωμό. Εντωμεταξύ στρατολογεί τους Έλληνες της περιοχής και μαζί με άλλους οπλαρχηγούς ξεκινά η πολιορκία και κατάληψη ισχυρών οχυρών της Ανατολικής Στερεάς.

Στις 19 Απριλίου σε συμβούλιο στους Κομποτάδες ο Διάκος και οι άλλοι καπεταναίοι αποφάσισαν αποφάσισε να ενωθεί με άλλους καπεταναίους και να κηρύξουν την επανάσταση στην Ανατολική Στερεά. Η αντίσταση που προέβα­λαν ανέκοψε την κάθοδο των τουρκικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο δίνοντας έτσι χρόνο για την εδραίωση της επανάστασης στο Μοριά.να ανακόψουν την κάθοδο των τουρκικών στρατευμάτων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πελοποννήσιους να εδραιώσουν την επανάσταση.

Ο Δυοβουνιώτης οχυρώθηκε με 400 άνδρες στην περιοχή του Γοργοποτάμου, ο Πανουργιάς με 600 στην περιοχή της Χαλκωμάτας. Ο Διάκος με 500 συντρόφους έπιασε την περιοχή του θρυλικού γεφυριού της Αλαμάνας, κοντά στις Θερμοπύλες, όπου το 480 π.χ. ο σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας, επικεφαλής των ελληνικών συμμαχικών δυνάμεων, αντιμετώπισε χιλιάδες περσικού στρατού στο στενό των Θερμοπυλών.

Ακολούθησε πολύωρη μάχη κατά την οποία οι οθωμανοί διέσπασαν το ελληνικό μέτωπο. Παρότι δόθηκε η ευκαιρία στον Διάκο να αποχωρήσει, εκείνος πολέμησε έως την τελευταία στιγμή. Τελικά συνελλήφθη και οδηγήθηκε στους επικεφαλής του τουρκικού στρατεύματος, Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη, που του πρότειναν να προσκυνήσει και να συνεργαστεί μαζί τους. Ο Αθανάσιος Διάκος αρνήθηκε και θανατώθηκε μαρτυρικά με ανασκο­λοπισμό (σούβλισμα). Η θυσία του και το θάρρος που αυτή έδωσε στους επαναστατημένους Έλληνες, τον μετουσιώσε σε εθνικό θρύλο.

Μουσείο Αθανασίου Διάκου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00 π.μ. - 7:00 μ.μ.
Τηλ. +30 22653 51501, email: kalieon@otenet.gr